App Logo

No.1 PSC Learning App

1M+ Downloads
What environmental issue was exacerbated by the introduction of water-intensive crops during the Green Revolution?

ADepletion of groundwater levels

BIncreased soil salinity due to excessive irrigation

CRising incidence of water-borne diseases

DIntensified waterlogging in agricultural fields

Answer:

A. Depletion of groundwater levels

Read Explanation:

  • While the Green Revolution brought about significant positive impacts in terms of agricultural productivity and food security, one of its notable negative consequences was the depletion of groundwater levels
  • The extensive cultivation of water-intensive crops during the Green Revolution, coupled with unsustainable irrigation practices, led to the rapid depletion of groundwater levels in various agricultural regions.
  • The overexploitation of groundwater resources resulted in a range of detrimental consequences, including the drying up of wells, reduced availability of water for other purposes, and increased dependence on unsustainable water sources.. 

 

 

 


Related Questions:

റബർ ലയിക്കുന്ന ലായനി ഏതാണ് ?
The Indian Institute of Spices Research is situated at ;
ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ കാപ്പി ഉല്പാദിപ്പിക്കുന്ന സംസ്ഥാനം ?

1963-ൽ  പഞ്ചസാരയുമായി ബന്ധപ്പെട്ട താഴെപ്പറയുന്ന  ഇൻസ്റ്റിട്യൂട്ടുകൾ / ജോലികൾ ഇന്ത്യ ഗവൺമെന്റിന്റെ കൃഷിവകുപ്പിൽ നിന്ന് ഭക്ഷ്യ വകുപ്പിലേക്ക് മാറ്റി. അവ

i. ഷുഗർ കെയിൻ ബ്രീഡിങ് ഇൻസ്റ്റിറ്റ്യൂട്ട് , കോയമ്പത്തൂർ

ii. ഇന്ത്യൻ ഇൻസ്റ്റിറ്റ്യൂട്ട് ഓഫ് ഷുഗർ കെയിൻ റിസർച്ച് ,ലക്നൗ

iii. ഇന്ത്യൻ സെൻട്രൽ ഷുഗർ കമ്മിറ്റി , ന്യൂഡൽഹി

iv. ഇന്ത്യൻ കരിമ്പ് ഗവേഷണ സ്ഥാപനം, പൂനെ

' ഇന്ത്യയുടെ പഴക്കൂട ' എന്നറിയപ്പെടുന്ന സംസ്ഥാനം ഏത് ?