App Logo

No.1 PSC Learning App

1M+ Downloads
What per cent of starch is hydrolysed by salivary amylase?

A30 %

B70%

C80%

D95%

Answer:

A. 30 %

Read Explanation:

In the buccal cavity, about 30% of starch is hydrolysed by salivary amylase or carbohydrate splitting enzyme which acts at a pH of 6.8 and converts starch into a disaccharide- maltose.


Related Questions:

ആഹാരം നന്നായി ചവച്ചരച്ച് കഴിക്കണം എന്ന് പറയാൻ കാരണമെന്ത് ?
താഴെകൊടുത്തിരിക്കുന്നവയിൽ മീസെൻൻററി ഇല്ലാത്ത ദഹന വ്യവസ്ഥയുടെ ഭാഗമേത്?
ശരീരത്തിന് വേണ്ട എല്ലാ പോഷകഘടകങ്ങളും ആവശ്യമായ അളവിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ഭക്ഷണം ഏതു പേരിൽ അറിയപ്പെടുന്നു?
മനുഷ്യന്റെ പാൽപ്പലുകളുടെ എണ്ണം എത്ര?
Glycosidic bond is broken during digestion of—