App Logo

No.1 PSC Learning App

1M+ Downloads
Which of the following bacteria are used for fermenting idli and dosa?

ALeuconostoc mesenteroides

BStreptococcus thermophiles

CLactobacillus bulgaricus

DLactobacillus acidophilus

Answer:

A. Leuconostoc mesenteroides

Read Explanation:

  • Rice and black gram are soaked overnight, washed, mixed and ground.

  • The mixture is allowed to undergo fermentation with the help of Leuconostoc mesenteroides and Streptococcus faecalis.


Related Questions:

Animals are selected for breeding on the basis of all of the following except ______
pBR322 പ്ലാസ്മിഡ് ൻ്റെ ടെട്രാസൈക്ലിൻ പ്രതിരോധ മേഖലയിൽ കാണുന്ന പ്രഥാന റെസ്ട്രിക്‌ഷൻ സൈറ്റ് ഏതാണ് ?
പ്രവൃത്തനത്തിന് മഗ്നീഷ്യം അവശ്യമുള്ള റെസ്ട്രിക്ഷൻ എൻഡോ ന്യൂക്ലിയേസ് എൻസൈം ഏതാണ്?
Restriction enzymes belong to a larger class of enzymes called ______
________ growth conditions are required to obtain the maximum yield.