App Logo

No.1 PSC Learning App

1M+ Downloads
In a pressure cooker cooking is faster because the increase in vapour pressure :

Aincrease the specific heat

Bdecrease the specific heat

Cdecreases the boiling point

Dincreases the boiling point

Answer:

D. increases the boiling point

Read Explanation:

This heat is used up by the food to get cooked properly. Thus, in a pressure cooker since the boiling point increases, the steam has greater thermal energy which it can transfer to the food and hence the cooking is faster. Therefore, the correct option is D) increases the boiling point.


Related Questions:

ഫൈബർ ഒപ്റ്റിക്സിൽ പ്രകാശത്തിന്റെ ഏത് സവിശേഷതയാണ് പ്രയോജനപ്പെടുത്തുന്നത് ?
ഒരേ സമയം വൈദ്യുത ചാലകമായും, വൈദ്യുതരോധിയായും പ്രവർത്തിക്കാൻ കഴിയുന്ന ദ്രവ്യരൂപം ?
“ ഒരു വസ്തുവിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ദ്രവ്യത്തിന്റെ അളവ് '', അളക്കാൻ ഉപയോഗിക്കുന്ന SI യൂണിറ്റ് ഏത് ?
Phenomenon of sound which is applied in SONAR?
Dirt can be removed from a carpet by shaking it vigorously for some time in a process that is based on