App Logo

No.1 PSC Learning App

1M+ Downloads
Which among the following acids is abundant in Grapes, Bananas and Tamarind?

ALactic Acid

BOxalic Acid

CSalicylic Acid

DTartaric Acid

Answer:

D. Tartaric Acid

Read Explanation:

Tartaric acid occurs naturally in many fruits such as grapes, bananas, tamarinds, and citrus. Its salt, potassium bitartrate, commonly known as cream of tartar, develops naturally in the process of winemaking. It is commonly mixed with sodium bicarbonate and is sold as baking powder used as a leavening agent in food preparation. The acid itself is added to foods as an antioxidant E334 and to impart its distinctive sour taste.


Related Questions:

പുകയുന്ന ആസിഡ് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?
ക്ലോറിൻ ഓക്സീയാസിഡുകളുടെ അസിഡിറ്റിയുടെ ആപേക്ഷിക ക്രമം ........ ആണ് ?
താഴെപ്പറയുന്ന സ്പീഷീസിൽ ഏതാണ് ലൂയിസ് ആസിഡ് ആയി പ്രവർത്തിക്കുന്നത് ?
വീര്യമേറിയ ആസിഡുകൾ സൂക്ഷിക്കുന്നതിനുള്ള പാത്രങ്ങൾ നിർമ്മിച്ചിരിക്കുന്നത്
The ratio of HCl to HNO3 in aqua regia is :