App Logo

No.1 PSC Learning App

1M+ Downloads
Gross calorific value of carbohydrates.

A4.1 kcal/g

B5.65 kcal/g

C9.45 kcal/g

D9.0 kcal/g

Answer:

A. 4.1 kcal/g

Read Explanation:

  • The gross calorific value or gross energy value is defined as the amount of heat energy liberated by the complete combustion of 1g of food in a bomb calorimeter.

  • A bomb calorimeter is a closed metal chamber filled with oxygen.

  • The gross calorific value of protein is 5.65 kcal/g.

  • 1 kcal is defined as the amount of energy required to raise the temperature of 1kg of water by 1℃.

  • The gross calorific value of carbohydrates is 4.1 kcal/g.

  • The gross calorific value of fats is 9.45 kcal/g.


Related Questions:

ശരീര വളർച്ചയ്ക്ക് സഹായിക്കുന്ന പോഷകഘടകം ഏത്?
  1.  ആഹാരത്തിലൂടെ ശരീരത്തിൽ എത്തിച്ചേരുന്ന സുപ്രധാന അമിനോ ആസിഡുകൾ 11 എണ്ണമാണുള്ളത്  
  2. വളരുന്ന കുട്ടികൾക്കും ശസ്ത്രക്രിയ കഴിഞ്ഞവർക്കും അത്യാവശ്യമായ അമിനോ ആസിഡാണ് ആർഗിനിൻ  
  3. ആദ്യമായി കണ്ടെത്തിയ അമിനോ ആസിഡാണ് - അസ്പാർഗിൻ 

തന്നിരിക്കുന്ന പ്രസ്താവനകളിൽ ശരിയല്ലാത്തത് ഏതൊക്കെയാണ് ? 

മാംസ്യത്തിൻ്റെ അടിസ്ഥാനഘടകം ?
ഊർജം ഉൽപ്പാദിപ്പിക്കുന്നതിനായി ഗ്ലൂക്കോസിനെ വിഘടിപ്പിക്കുന്ന പ്രക്രിയയാണ്
Aspergillus niger is obtained from